Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пентагонът критикува Турция за тестовете на руските ракети С-400

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният департамент на САЩ разкритикува вчера Турция за изпитанията на руската ракетна система С-400, като заяви, че това е нарушение на ангажиментите на Анкара към НАТО и препъникамък в отношенията между двете страни, съобщи ДПА.

Ние възразяваме срещу турското тестване на тази система, което може да има сериозни последици за нашите отношения в областта на сигурността, предупреди Пентагонът, подчертавайки, че осъжда най-остро тестването на противовъздушната система.

Турция вече е суспендирана от програмата Ф-35 и С-400 продължава да бъде сериозна бариера за напредъка в други области в двустранните отношения, заяви говорителят на Пентагона Джонатън Хофман.

Членове на американския Конгрес също разкритикуваха решението на Турция да тества руската ракетна система, посочвайки, че турският президент Реджеп Ердоган не се държи като съюзник от НАТО.

Докато Турция подкопава американската национална сигурност в региона, трябва да има последици, написа в Туитър американският сенатор Джеймс Ланкфорд, републиканец от Оклахома, призовавайки за санкции срещу Анкара.

Вашингтон посочва, че купуването от Анкара на руската система С-400 компрометира отбраната на НАТО и е несъвместимо с военното оборудване на НАТО.

Турският президент Ердоган потвърди по-рано в петък, че Турция тества системата и каза, че ще продължи да го прави. Той каза, че Турция не се интересува от позицията на Вашингтон по въпроса, омаловажавайки я като "определено незадължаваща за Анкара". Как да не изпробваме възможностите, които имаме, каза той.

Разбира се, ние няма да се консултираме с Америка, добави Ердоган.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна