Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коментар на Петър Волгин: Защо хората се бунтуват срещу Covid мерките?

Снимка: БТА

Много хора не желаят да носят маски на открито съвсем не защото са безотговорни тъпаци. Нито пък са идиоти, които отричат самото съществуване на епидемията. Бунтът срещу носенето на маски на открито всъщност е бунт срещу лишените от всякаква логика действия на властта. Властите чак сега се сетиха да затворят нощните заведения. А трябваше с това да започнат. Защото именно тези заведения са най-големия развъдник на заразата. А те започнаха с маските на открито. Някой ще каже, че и в други държави е въведено задължението да  носиш маска, когато си на открито. Да, ама в другите държави има и вечерен час, и затваряне на ресторанти и големи магазини  и редица други мерки. Явно нашите управляващи разбират безсмислието на това с маските на открито, защото постоянно правят уточнения за изключения. Самият Бойко Борисов онзи ден изброяваше редица ситуации, в които можеш да се движиш без маска. Тази непоследователност и постоянна обяснителност изобщо не допринасят за това хората да вярват на управляващите.

И тъкмо в това е най-големият проблем. В липсата на доверие. Когато през март драстичните карантинни мерки бяха въведени и у нас, ние ги спазвахме. Да, недоволство имаше, но се подчинявахме на разпоредбите, защото вярвахме, че тези мерки ще ни опазят от разгръщането на епидемията. Може да не харесвахме управляващите, но изпълнявахме спусканите от тях указания. Днес отсъства именно това доверие.  Разбира се, липсата на доверие се отнася не само до мерките срещу ковида. Заради действията си през годините управляващите се докараха дотам, че отрицателното отношение към тях се споделя от все повече и повече хора. Протестите от последните месеци са най-ярката проява на този процес. Властта се е докарала дотам, че каквото и послание да отправи, дори и най-смисленото да е, повечето хора ще реагират неодобрително. Именно защото идва от личности, на които те вече нямат никакво доверие.

Ето защо властимащите трябва да положат огромни усилия, за да убедят обществото, че не просто отбиват номера, а действително вземат най-важните мерки, за да бъде ограничено разпространението на болестта. Защото ние не сме идиоти. Или поне повечето от нас не са. Когато предписанията са логични, ги спазваме. Носим маски, когато сме в затворени помещения, спазваме физическа дистанция, не се целуваме с всеки срещнат, държим на личната хигиена. Правим тези неща не защото сме безмозъчни изпълнители на волята на началството, а защото разбираме, че това поведение може да помогне за ограничаване на заразата. И тъкмо защото не сме безмозъчни същества, няма как да приемем нелогични мерки от сорта на тази, че трябва да носим маски на открито, докато всичко останало остава непроменено. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!