Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекордьорът на Норвегия идва на Sofia Open

Каспър Рууд
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Само 14 дни ни делят от старта на най-голямото спортно събитие в България за 2020 година - тенис шоуто Sofia Open. Куп звезди от световния тенис елит пристигат в София и ще играят пред родната публика в "Арена Армеец" от 7 до 14 ноември. Страната ни е една от малкото в света, които ще имат честта да приемат турнир от календара на АТП след прекъсването на тура. Организаторите продължават рубриката "Звездите на Sofia Open 2020". Те представят любопитни факти за състезателите.

Само на 21 години, Каспър Рууд влезе завинаги в историята на спорта в Норвегия, след като стана първият представител на тази държава с титла от АТП тура. В началото на годината Рууд спечели турнира на червени кортове в Буенос Айрес. Финалист е от турнирите в Сантяго и Хюстън.

В края на септември тази година, след достигането до полуфиналите в Хамбург, Рууд записа личен рекорд в ранглистата, изкачвайки се до номер 25 в света. Той е норвежецът с най-висок ранкинг в историята, изпреварвайки баща си Кристиан, който е и негов треньор - бивш номер 39 в света (октомври 1995). Каспър Рууд е и бивш лидер при юношите.

В турнирите от "Големият шлем" е достигал до третия кръг три пъти: Ролан Гарос 2019, 2020  и US Open 2020. В Рим записа най-голямата победа в кариерата си, отстранявайки номер 8 в света Матео Беретини на път за полуфиналите.

Каспър Рууд започва да играе тенис на 4 години, разбира се, благодарение на баща си. Чувства се най-добре на червени кортове, любимият му удар е форхендът, а любим турнир - Монте Карло. Идол в детските години му е бил Рафаел Надал. Споделя, че ако не се е занимавал професионално с тенис, е щял да стане пилот. Обожава да играе голф и да гледа хокей. Любимият му отбор е Тампа Бей Лайтнинг.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна