Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драконовски мерки в Гърция за спазване на ограниченията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърците се подчиняват на наложените ограничителни мерки. Носят маски и навън. Въвежда се и вечерен час. Под контрол на полицията е спазването на мерките и глобяват масово.

От днес всички в Гърция се движат задължително с маски след излизане от домовете си. Хората споделят, че е трудно да се движат така и то в топлото за сезона време, но са принудени да спазват мерките, защото глобата при нарушение е 150 евро. 

От днес се забранява да се събират повече от 9 души. Всички търговски обекти са под контрол на полицията, като се глобяват както служители, така и клиенти.

В 19 области са въведени строги ограничения в съотвествие с нарастване на разпространението на вируса. Област Атика, където се намира столицата Атина, е водеща по бързо предаване на заразата. В Северна Гърция според данните на здравните власти повече от половината положителни тестове са на млади хора.

Над 5 милиона гърци, живеещи в рискови райони, от тази вечер ще спазват вечерен час - от 12:30 през нощта до 5 часа сутрин. Позволено е само движение на работещи по това време, като представят на полицията официални документи от работодателя.

В отговор на наложените ограничения тази нощ хиляди млади хора се събраха в паркове и площади, като полицията се опитваше до сутринта да ги убеди да напуснат обществените места.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!