Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златна благодатна есен на Самоводската чаршия в Търново

Снимка: Здравка Маслянкова

Занаяти и изкуство „обагрят“ Самоводската чаршия във Велико Търново. Двудневният празник е част от честванията в града за 835-ата годишнина от въстанието на болярите Петър и Асен и възобновяването на българската държава.

Златна благодатна есен се е настанила на Самоводската чаршия. Близо 50 занаятчии от цялата страна, производители на сезонни стоки и майстори на различни ръкоделия представят изкуството си на старинната улица на занаятите във Велико Търново.

Васимира Шаламанова посреща с нейната „Ръкотворницата за чувства“:

„Идеята по-скоро е вентилацията на чувствата. Да седнем на спокойствие, да направим нещо, после да видим удовлетворението в очите на децата. В момента правим сапунчета“.

Майсторите от архитектурно-етнографския комплекс показват в дюкяните си старинните техники на своите занаяти. Бабите от селските читалища са подредили пъстри кътове с мед, сушени плодове и билки за чай, подправки и туршии.


Шекерджията от чаршията Добрин Трифонов предлага традиционни български сезонни сладкиши:

„Те са натурални продукти – орехи с гроздова шира, пестил от сини сливи, от кайсии, от ябълки, тиква с мед и орехи“.

Изящната красотата на традицията от тревненската дърворезба „извира“ от творбите на младата майсторка Виктория Денева. Трудно е на творците в тези времена, но има светлина в тунела, споделя резбарката:

Надеждата е човечеството, държавата ни, всички ние заедно като гражданско общество да се преборим с пандемията , защото само с изолация няма да се случи. Хората ще умрат от бедност, ако не от болест“. 


В кризата художникът Ангалот Ениминас е намерил ново поприще за изява като жива керамична статуя на музикант:

„Статуята оживява и започва да свири. Няма звук, защото това е статуя, която свири музика не за очите и за ушите, а за сърцето“. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!