Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция не се отказва от руските С-400, предлага на САЩ техническо обсъждане

Турция предлага на САЩ да обсъдят възможни технически мерки във връзка с руските системи С-400

Руските зенитни комплекси С-400 бяха доставени на Турция през юли 2019
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция няма да се откаже от разполагането на руската ракетна система С-400, заяви военният министър Хулуси Акар в отговор на критиките на Държавния департамент на САЩ, че по този начин Анкара нарушава своите ангажименти към НАТО.

Според Вашингтон дори самото тестване на руската система, което се извършва в момента,  може да има сериозни последици за двустранните отношения в областта на сигурността.

Вчера турският президент Ердоган заяви, че страната му не се интересува от позицията на Вашингтон по въпроса и че ще развива своите отбранителни сили както сметне за добре.


Днес Министерството на отбраната на Турция, отхвърляйки обвиненията на САЩ, че покупката С-400 не съответства на задълженията, които Анкара е поела с влизането си в НАТО, предложи на Вашингтон да обсъдят възможни технически мерки във връзка с руските ракетни системи, предаде ТАСС.

„Както и С-300, които се използват от други съюзници в НАТО, комплексите С-400 ще бъдат задействани независимо и без интеграция в системата на командното управление на НАТО. Твърденията, че Турция, която изпълнява всички свои задължения в рамките на НАТО, действа въпреки НАТО, не са коректни.

Ние очакваме от нашите съюзници и приятели да се фокусираме върху търсенето на алтернативни решения и технически мерки по отношение на С-400, вместо върху реторика за влошаване на отношенията. Турция няма за цел да обиди някого, само иска да обезпечи сигурността на своя народ“, се казва в изявление на говорител на турското военно министерство.

Анкара и преди е призовавала Вашингтон да сформират работна техническа група с участието на НАТО за решаване на разногласията относно покупката на руските зенитно-ракетни системи, но САЩ до момента не са се съгласили с това предложение.

На 16 октомври Турция извърши изпитания на системите С-400 край град Синоп на брега на Черно море. Във връзка с това Вашингтон изрази надежда, че Анкара няма да въведе на въоръжение руските системи, и предупреди, че в противен случай я чакат сериозни последици.

Турция е първата страна от НАТО, купила руски системи С-400.

Поглед към турската военно-въздушна база, където бяха направени тестовете на системите С-400

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна