Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори и референдуми в Украйна, Литва, Египет и Чили

| обновено на 25.10.20 в 18:36

На различни места по света днес гражданите ще участват в избори и референдуми.

В Украйна се провеждат местни избори - тест за популярността на партията на президента Володимир Зеленски. Неговата формация „Слуга на народа“ спечели мнозинство на парламентарния вот миналата година, но сега проучванията показват, че тя се радва на подкрепата на едва 17% от избирателите. Но второ място се нарежда проруската партия Опозиционна платформа  - За живот, а на трето прозападната Европейска солидарност на бившия президент Петро Порошенко. 60% от избирателите подкрепят проруски партии, сочат проучванията. Това е първият вот в Украйна от началото на пандемията. 

На днешните избори участват рекорден брой кандидати. По данни на Централната избирателна комисия за място в съветите на различни нива се състезават 224 000 претенденти. Около 2600 от тях се кандидатират за кметските кресла в 324 града. 

Вотът се провежда по смесена система и гласуването започва в 8 часа местно време, а изборният ден ще завърши в 20 часа. Право на глас имат над 28 милиона украинци, но социолозите не предвиждат висока избирателна активност. Изборите бяха отменени в част от Донбас с мотива за проблеми със сигурността.

В Литва се провежда втория тур на парламентарните избори. Според смесената избирателна система, 71 депутати в 141-местния Сейм на Литва се избират в едномандатни райони по мажоритарна система в два тура, а 70- пропорционално по партийни списъци в един тур.  На първия тур десния Опозиционен Съюз "Отечество" - Литовски християндемократи, ръководен от Ингрида Шимоните спечели25% от гласовете и постигнаха значителна преднина пред управляващия Литовски съюз на селяните и зелените. Премиерът Саулюс Сквернелис е критикуван, че не успя да създаде работни места и да спре увеличаването на дълга. 

В Египет продължава гласуването в първия етап от парламентарните избори. Много е вероятно вотът да доведе до избиране на слаб парламент, доминиран от привърженици на президента Абдел Фатах ас-Сиси, и до засилване на властта му, отбелязват Асошиейтед прес и ДПА.

В първия етап вчера и днес се гласува в 14 от 27-те египетски провинции. Вторият етап, когато ще се гласува в останалите 13 провинции, включително в Кайро, е на 7 и 8 ноември. Резултатите се очакват в началото на декември.

В Чили днес ще бъде произведен референдум за нова конституция, която да замени основния закон от времето на диктатурата на генерал Аугусто Пиночет, предаде Ройтерс.Това беше основно искане на протестното движение в южноамериканската страна миналата година. Понякога съпътствани от насилие, демонстрациите, които избухнаха през октомври 2019 г., бяха насочени срещу неравенството и привилегированото положение на елита.

Според проучванията на общественото мнение новата конституция, написана от специално избрана гражданска колегия, ще бъде одобрена с голямо мнозинство от около две трети.

Референдумът ще бъде произведен при строги здравни мерки и засилена охрана, увери министърът на вътрешните работи Виктор Перес.

Чили е една от сериозно засегнатите от пандемията от новия коронавирус държави. Броят на регистрираните в страната заразени надхвърли половин милион, близо 14 хиляди от тях са починали.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна