Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подкрепа за 200 младежи, напускащи социални институции

Деница Аврамова
Снимка: Здравко Петров

200 младежи, които напускат алтернативна грижа, ще бъдат подпомогнати по проекта „Пътеки към свободата“, по който работи „SOS Детски селища България“. Стойността на проекта е около 200 хиляди лева. Той ще се изпълнява до 2023 година.

Проектът „Пътеки към свободата“ има за цел да подкрепи млади хора, които напускат различни форми на алтернативна грижа, различни центрове за настаняване, приемни семейства. Когато те станат на 18 години, те трябва да напуснат тази алтернативна грижа и да започнат свой самостоятелен живот и точно този момент е изключително ключов, труден за тях. Затова ние реализираме този проект, с който искаме да подкрепим 200 млади души, на които им предстои да започнат новия предизвикателен етап от своя живот. Да ги подкрепим, за да се случи този преход малко по-плавно, без излишен стрес, тревога, страх и всичко, което съпътства човек в тази възраст“, каза в предаването „Рано в неделя“ Деница Аврамова, координатор на проекта и част от отдела „Развитие на програми“ в „SOS Детски селища България“.

Младежите търсят подкрепа основно за заплащане на наема за жилище и за завършване на курсове за придобиване на квалификация.

Повече от половината молби, които ние получихме през първия кръг, бяха за подкрепа за намиране на квартира и за плащане на първоначалните наеми. Заедно с това на второ място младите хора имат нужда от подкрепа за образованието. Имаме няколко младежи, които заявиха професионални курсове за придобиване на свидетелство за професионална квалификация. Това бяха готварски курсове, сладкарство, чужди езици, английски език. Няколко човека записаха курсове за компютърна грамотност, която много се търси, особено в условията на тази ситуация в България“, допълни Деница Аврамова.

Проектът е финансиран от фонд „Активни граждани“, по финансовия механизъм на европейското икономическо пространство.

„Това е начинът за финансиране на всички тези дейности с цел да се подобри цялостното състояние и на младите хора, които напускат грижа, с цел да ги подкрепи, за да се борим срещу най-различни социални проблеми, с които те се сблъскват като - изолация, като ниски доходи, работа в сивите зони“, подчерта Аврамова.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна