Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Новини с добавена стойност” от Г-н Балев: И ний летим-летим насам-нататък между Джекил и Хайд

Снимка: Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

Добре дошли на борда на „Новини с добавена стойност“, един бюлетин в разкъсаната медийна облачност. Ние летим над събитията от седмицата и ги анализираме от висотата на лирическите си усещания.

Ние летим в корпуса на невидим F-16, блок 70, доставка от бъдещето. Можем да си го позволим, защото сме поети футуристи като Бай Маяковски. И защото сме приказно богати. Ние гледаме отвисоко, но не високомерно. Ние наблюдаваме делата на политиците и ги претворяваме в думи прости със сложно съдържание.

И така, увлечени в тази обществена дейност, ние летим нататък - към бъдещето!

И от висотата на птичия ни поглед, от висотата на нашия ултразвуков Пегас виждаме някои приятни предмети като 50 лева за всички пенсионери или детски надбавки за всички родители и хранителни добавки за всички културисти.

Дори да са спорни такива мерки, те действат освежаващо за националния характер, повдигат духа няколко сантиметра.

Виждаме и как се върви с широки крачки в най-различни сфери. Поразително е например да се гледа отвисоко растежът на чуждите инвестиции и по-специално заводите на автомобилните гиганти и дигиталните тигри. Човек не може да не се разплаче, виждайки широките стъпки на стратегическите инвеститори, които са оценили предимствата на нашия мутроикономически строй.

Но, продължавайки да летим на крилете на нашия невидим F-16, виждаме от висотата на възприятията си още нещо.

Обществото е разделено. Народът е разцепен като Червено море, когато Мойсей го халосал с гегата си. Обществото има раздвоение на идентичността по линия на маските.

Обществото, така да се каже, приема двойствения образ на мистър Джекил с маска и д-р Хайд без маска. Даже май излязла някаква книга „Д“ като Джекил и „Х“ като Хайд”. Като се има предвид, че премиерът Борисов иска да приобщи към политиката си и Джекил без маската, и Хайд с маската, положението става още по-сложно. Върховният ни ръководител издава противоречиви заповеди за маските, положението с контрола е някак абстрактно, а самият Борисов не се престарава с употребата им. И не може да се каже, че е чужд на хаоса от граждански чувства. Изглежда същите бури бушуват и в неговата неспокойна душа - с маски, без маски, на открито, на закрито, в джипката, под шипката... Изглежда премиерът доста се бори със себе си, защото спуска с различна строгост заповед след заповед за маските - а много рядко виждаме този предпазен предмет, правилно поставен на лицето му. Даже г-жа Меркел веднъж му направи забележка за небрежно поставена маска. И трябва да признаем, че дори изпитваме известна доза тревога по този въпрос. Как така искаш от хората маски, а сам се дистанцираш от това искане?

О, амплитуда между думи и дела!

Думите на д-р Хайд и делата на мистър Джекил.

Такива противоречия ни карат да настръхваме пред мистичния олтар на Необяснимото. Такъв дисонанс между думи и дела ни кара да се взираме умислени в небето или в неясното бъдеще...

Но ние продължаваме нашето сантиментално пътешествие на крилете на нашия Пегас F-16, от който наблюдаваме събитията на седмицата. Летим насам-нататък, порим атмосферата, спускаме се ниско над тополите и дори от време на време се провикваме към Земята: как сте, как сте, добре ли са 50 лева към пенсията, хоу, хоу, хоу!

Така сме си ние с народа - в радост и беда, винаги заедно. И в бурята ще бъдем пак с народа, защото се обичаме. А когато се обичат хората, изпитват копнеж да са заедно. Тези, които се обичат особено силно, дори се женят помежду си или сключват брак с властта. Папата примерно каза тая седмица, че като се обичат еднополовите, да се вземат! (Тоя папа е галил нашия по главата.)

И тази подкрепа за еднополовите бракове хвърли в смут не само католическия свят. Хората се тревожат от тия работи. Някои примерно са свръхтолерантни и нямат нищо против различията, ама като им дойде такова нещо в семейството, всичката им толерантност се изпарява. Други пък прокламират нетърпимост или да речем омраза към африканците. Ама дъщерята като доведе един чернокож Аполон, примиряват се и приемат зетя, обичат си мургавите внучета. Защото животът е по-силен от предразсъдъците и все пак човечеството винаги се отделя с мъка от предразсъдъците си.

Нашето лирическо съзнание също изпитва тревога при такива световни изпитания на толерантността, чиито трусове се усещат и в нашата полумодерна държава. Да се надяваме, че всички тия въпроси ще намерят цивилизовано решение в хода на човешката история.

Но с това моралните и научните загадки няма да свършат. Нас например ни тревожи въпросът за семейното положение на Джекил и Хайд. Може ли мистър Джекил да сключи брак с доктор Хайд, могат ли след това да се разведат или трябва да искат разрешение от папата? Може ли Джекил да предпази Хайд от заразяване с коронавирус?

Въпроси, които нямат кратко решение - те се отправят по своята траектория към бъдещето, където отпращаме и нашия Пегас F-16.

Още веднъж пожелаваме здраве в точни доставки и всичко най-благоразумно. Защото на това място нашият бюлетин свършва със страшна сила.

Аз съм Г-н Балев от вестник СЕГА, медията на свободните хора.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от