Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премахват опасни дървета от центъра на Кюстендил

Снимка: архив

20 опасни дървета ще бъдат премахнати от центъра на Кюстендил. Те са изследвани със скенер от експерти, обяви кметът на града Петър Паунов.

Лицензирана фирма от столицата спечели обществената поръчка за томографското изследване състоянието на дърветата по централния бул."България" и в централната градска част. 

Премахването на опасните от тях ще извърши екип на общината с вишки и необходимата техника, а дънерите след сечта ще бъдат премахвани. 

"Всяко дърво, което застрашава човешки живот, ще бъде почистено, окастрено или отрязано в зависимост от препоръките, които са дали експертите от комисията, която беше съставена от националните експерти, които спечелиха обществената поръчка. На мястото на всяко отрязано дърво буквално до седмици ще бъде посадено ново дърво. Закупили сме техника, с която веднага дънерите ще бъдат изваждани, на същото място ще бъде засаждано същото дръвче, но, както се разбрахме, те вече ще бъдат отглеждани и подкастрени по начин така, че да не развиват тази коронова система по този опасен начин в бъдеще и да застрашават децата на Кюстендил", коментира кметът на града Петър Паунов.

Инициативата за отстраняване на дърветата среща критиките на природозащитници и еколози, които определят сечта като вандалска и необмислена. 

Бившият общински съветник и изявен планинар и природолюбител инж. Севдалин Атанасов твърди, че първите два отрязани кестена са били абсолютно здрави. "Които мажеха да живеят поне още 50 години. Няма пукнатинка дори, няма и промяна в цвета." 

Атанасов настоява за доказателства от комисията, обследвала дърветата, че те са болни и кухи.

Лесовъдът и експерт по зелени системи инж. Андрей Миленков смята, че есенно засаждане на дървета е възможно, но са необходими по-големи грижи. 

Премахването ще засегтне кестени, липи и чинари. По информация на общината в града има над 11 хиляди дървета.

Всички гледни точки по темата чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна