Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Читалището в град Главиница поддържа духа и традициите вече 80 години

Народно читалище "Христо Ботев - 1940" в град Главиница
Снимка: Фейсбук - Виж Силистра

Народното читалище "Христо Ботев - 1940" в град Главиница чества 80-тия си юбилей. Жителите на града честваха празника с голямо тържество.

"Читалището в град Главиница, тогава село Главиница, е основано през 1940 от група интелектуалци. Помещавало се е в една стара македонска къща, в която тогава е живял търговецът Васил Терзиев. В читалището е имало едно единствено радио, където се е събирало цялото село да слуша новини и развлекателни предавания. По-късно читалището се премества в къщата на Димо Илиев, където е уредена първата библиотека", каза Диана Карачорова, секретар на читалище "Христо Ботев - 1940" в град Главиница.

Снимка: Фейсбук  - Виж Силистра

В момента към читалището функционира фолклорна група "Иглика", в която участват предимно жени в пенсионна възраст, а също така фолклорна група "Славей", вокална група "Мъжка песен", смесена формация. На тези групи ръководител е Пламен Скорчелиев.

"Към читалището работи и детски тацов състав с ръководител Росен Атанасов. "Ритъм Главиница" се казва. Имаме и група за художествено слово, в която участват много деца от училището, което е в съседство до читалището. Подготвят се с интерес за всеки един празник, рецитират, с удоволствие участват във всички наши тържества", подчерта Диана Карачорова.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна