Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изпитанията на парашутите за мисията "ЕкзоМарс" отложени с месец заради пандемията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изпитанията на парашутната система за кацане на руско-европейската мисия "ЕкзоМарс" са отложени за ноември заради пандемията от новия коронавирус, съобщи БТА като цитира ТАСС.

Постоянният представител на Европейската космическа агенция в Русия Рене Пишел уточни, че тестовете ще се проведат в средата на следващия месец в щата Орегон, САЩ.

Провеждането на изпитанията в САЩ бе планирано за началото на октомври. Заради ситуацията с коронавируса обаче са отложени, каза Пишел.

Европейската космическа агенция проведе неуспешни изпитания на парашутната система през май и през август миналата година. След излизането на парашута от контейнера, по повърхността му бяха забелязани няколко радиални разкъсвания. Европейската космическа агенция проведе консултации с НАСА и бе взето решение за конструктивни промени в системата.

"ЕкзоМарс" е съвместна програма за изследване на Марс на Европейската космическа агенция и на руската държавна корпорация Роскосмос. Стартът на мисията първоначално беше планиран за 2018, след това бе отложен за 2020 г., а след това - за 2022 г. 

Предвижда се изстрелването да се осъществи с помощта на ракета-носител "Протон-М" от космодрума Байконур. Цел на проекта е изследването на повърхността на Марс, на атмосферата и климата на планетата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!