Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитровден е!

| обновено на 26.10.20 в 13:12
Снимка: архив

Православната ни църква отбелязва паметта на свети великомъченик Димитър Солунски. Почитан на целия Балкански полуостров, Свети Димитър е обявен за покровител на град Солун, където е издигната и едноименната базилика, в която се съхраняват мощите на светеца, прославени с чудотворната си и лечебна сила.

В храмовете на Българската православна църква се отслужват празнични богослужения в прослава на чудотвореца.

Като управител на Солун той открито изповядвал християнската вяра. Император Галерий го хвърлил в тъмница, където го убили по време на молитва.

За покровителството на светията си съперничат гърци, българи, сърби и руснаци.

Според народните представи от Димитровден започва зимата. 

С общоградско литийно шествие и курбан за здраве във Велико Търново се честват Димитровден и 835 години от въстанието на болярите Петър и Асен и възобновяването на българската държава.

Църквата „Св. Димитър Солунски“ във Велико ТърновоОбщоградското литийно шествие във Велико Търново с иконата на Св. Димитър ще премине до църквата музей „Св. Димитър Солунски“, свързана с въстанието на Асеневци и създаването на Втората българска държава. В църковния двор ще има благодарствен молебен, след което ще бъде осветен и раздаден курбан за здраве. 

„Делото на Асеневци е живо“, посочи историкът Нелина Църова, директор на общинската дирекция „Култура и туризъм“: 

„Тази памет ние се стараем да я съхраняваме и да я предаваме занапред. В тези трудни времена, може би, имаме нужда от неща, които ни обединяват, които повдигат духа, самочувствието ни като българи, точно така както преди 835 години са го направили болярите Петър и Асен“.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи празнична архиерейска литургия в храма "Свети великомъченик Димитър Солунски" в квартал "Владислав Варненчик".

„Бог да помага на всички! Здраве най-вече, да се избегнат тези вредоносни поветрия на коронавируса. И разбира се хората, които празнуват днес, да имат ясно потвърждение, че свети великомъченик Димитър Солунски Чудотворец, е мощен пред Бога за всички - не само, които го почитат, но и които се стараят да водят духовен живот  - искрен, сърдечен, да се борят с греха, да обичат Бога, човека“, пожела митрополитът

26 октомври е и ден на Сливен, Видин, Айтос и Радомир.

В Сливен празникът започна с празнична Света литургия. Ще има и ритуал по вписването в паметната лауреатска книга на носителя на наградата „Добри Чинтулов“. Носителят на наградата е художникът и преподавател по цветен етюд и рисуване в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив - доц. Красимир Добрев. Тя му се дава за значителен принос за духовното развитие на Сливен и българската култура. 
На празничната сесия на Общинския съвет доц. Добрев и д-р Митко Баев, дългогодишен завеждащ Инфекциозно отделение в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, ще бъдат удостоени със званието „Почетен гражданин на Сливен“. Тържествената церемония по издигането на националното знаме по случай празника на града ще се състои на централния площад „Хаджи Димитър“ от 12 ч. Предвидено е още дефиле на циркови артисти по главната улица и концерт на военния духов оркестър. От 18 ч. в зала „Сливен“ ще се проведе церемония по връчването на наградите на Община Сливен за 2020 г.  

В Радомир общоградският празник води началото си от средата на 19 век, когато е започнал градежът на местната църква "Свети великомъченик Димитър" и е възстановен с решение на местния Общински съвет от 1999 година. Празникът започна с изложба на художника Богомил Благоев  в Общинския исторически музей, а официалната церемония се проведе на на площад "Свобода" , където беше отслужен и тържествен водосвет. Пред сградата на общината беше прожекцията на документалния филм, озаглавен „Всички пътища водят до... Радомир”. Филмът проследява промяната в облика на града през последните години, включва и интервюта с известни радомирци, сред които журналистът- пътешественик Симеон Идакиев, скулпторът проф. Евгени Кузманов и др.

Кметът на Болярово отмени всички масови прояви, свързани с празника на града. Димитровден ще е неработен за жителите. Община Болярово се съобрази с препоръките на здравните власти и отмени, както проявите на закрито, така и спортните срещи, концертите и дори традиционното литийно шествие с иконата на Свети Димитър. Кметът Христо Христов отправи благодарност към всички фирми и граждани, направили дарения за провеждането на празниците, като уточни, че събраните средства ще бъдат използвани за други празнични прояви при по-безопасни за здравето и живота на хората условия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!