Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Църквата "Свети Димитър" в Паталеница

Наричат я втората Боянска църква или "перлата на Паталеница". Един от най-значимите средновековни паметници на културата в България е църквата “Свети Димитър” (1090-1091) в с. Паталеница, Пазарджишко. Изградена е в периода XI-XII век и е една от малкото добре запазени кръстокуполни базилики. Стенописите ѝ носят ярко изразени ренесансови белези. На Димитровден е храмовият празник. 

Любопитна е легендата, свързана с храма – той е бил заровен в земята, когато османците нахлули в християнските земи. Възможно е да са поискали църквата да бъде разрушена, но българите намерили решение и я покрили с пръст. Така тя останала непокътната. Според една версия, овчарче, което си пасе овцете, разравя с гегата си стърчащ от земята метален кръст и така в средата на XIX век църквата е открита наново.

За историята на църквата и как отбелязват в Пазарджик празника на 930-годишния храм „Свети Димитър“ разказва журналистът Павел Гълъбов в "Нашият ден":

"Съхранени са много малко от истинските стенописи, които са на 930 години минимум, защото голяма част от тях са били изкъртени още при разкриването на църквата. Хората тогава решават да си направят нови стенописи, боядисват храма в синьо... Чак след време учените разбират, че това е много ценна църква и решават да се възстанови оригиналът. Това става с кипърски дарителски фонд, който поема голяма част от реставрацията на църквата.

Според легендата самата църква е построена от дука на Филипопол Григорий Куркоа – през византийскто управление на България. Изкуствоведът Любен Домозетски изказва мнение, че църквата "Свети Димитър" е свързана с Баткунската крепост – вероятно е била храмът на войните."

Павел Гълъбов разясни, че църквата не е на музея – в България са останали 4 подобни църкви от XI-XII век – в Кюстендил, в Паталеница, в Земенския манастир и в гр. Рила. В Паталеница църквата не е на Общината, нито на Музея... и затова местните хора се грижат за нея. Има фейсбук група, телефон. Хората от читалището се грижат доброволно.

Баткунската крепост е била главният град за цялата Пазарджишка област през Средновековието. Група от ентусиасти, живеещи в село Паталеница, което през 1955 година се обединява с близкото Баткун, са решили да насочат общественото внимание към древната крепост Баткун, която е в окаяно състояние – чуйте разказа на Павел Гълъбов в звуковия файл.

Снимки - Фейсбук група Средновековна църква "Свети Димитър"
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от