Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поевтиня с над 1% до $41,24 за барел

Цените на петрола се понижиха в днешната азиатска електронна търговия и така удължиха загубите си от миналата седмица. Скокът на броя на зарзените с Covid-19 в САЩ и Европа подсили опасенията за свиване на търсенето.

Несигурността дали ще бъдат спазени договорките между основните производители за ограничаване на добивите също оказва натиск върху цените, коментира "Ройтерс".

Лондонският сорт Брент от Северно море, чиято цена е референтна за европейския пазар, поевтиня с 53 цента или с 1,3 на сто до 41,24 долара за барел.

Американският лек суров петрол понижи стойността си също с 53 цента или с 1,3 на сто до 39,32 долара за барел в азиатската електронна сесия на Нюйоркската търговска борса, след като изгуби повече от долар малко след самото начало на търговията.

Брентът поевтиня миналата седмица с 2,7 на сто, а американският лек суров петрол - с 2,5 на сто.

САЩ отчетоха най-голям брой на новозаразени с Covid-19 за два дни в събота, а във Франция бе регистриран антирекорд в неделя от 50 000 потвърдени теста за новия коронавирус. Тези данни подчертаха колко сериозно е положението, отбелязва "Ройтерс".

В петък Либийската национална петролна компания обяви, че ще възобнови износа от две ключови пристанища и че производството на петрол може да достигне 1 милион барела дневно до четири седмици, а това е по-бързо възстановяване, отколкото мнозина анализатори прогнозираха.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна