Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студентите по медицина притеснени от включването им към Covid отделенията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Студените се включиха в битката с коронавируса още при първата вълна, но отчитаме, че тогава имаше повече желаещи и имаше по-голям ентусиазъм, отколкото е сега“. Това коментира в предаването „Хоризонт до обед“ Йолин Дончева, председател на Асоциацията на студентите медици в България, във връзка с призива на здравния министър студентите да се включат в помощ на лекарите в Covid отделенията.

„Пуснахме анкета сред колегите ни – 400 отговора имаме досега, голяма част от тях се притесняват, че ако се включат в Covid отделенията, ще имат ли достатъчно предпазни средства, дали ще бъде съобразено работното им време с държавния стаж и изпитите и с графика в университета. Това са въпросите, които ги спират и притесняват. Те имат нужда от гаранция, че тези неща ще се спазят“. Това поясни Дончева и допълни:

„Някои колеги смятат, че тези, които се включат, трябва да бъдат освободени от държавен стаж. Също се страхуват дали имат достатъчно добра подготовка за работа с новия коронавирус. Там трябва да се включат само студенти от 5-и и 6-и курс. Необходима е предварителна подготовка. Някои колеги доброволци смятат, че този труд може да е заплатен, но други смятат, че това може да се прави напълно доброволно, ако е напълно безопасно“.

На въпрос - има ли натиск към студените да се включат в борбата с коронавируса, тя заяви, че не е чула да има подобен натиск.

„Засега обмисляме среща със здравния министър, където да посочим какво ни притеснява, какви условия имаме, за да бъдем доброволци, за да се отвори една продуктивна комуникация - мисля, че това е разбираемо“.

Интервюто с Йолин Дончева можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени