Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боян Станиславски: В Полша протестират ужасени млади хора, искащи радикални промени

Моментът за такъв тип политическа инициатива е подбран по много циничен начин, смята политологът

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Моментът за прокарване на такъв тип политическа инициатива е подбран по един много циничен начин". Това каза пред БНР политологът Боян Станиславски във връзка с продължаващите протести в Полша срещу почти пълната забрана на абортите, които вече са подложени на един от най-ограничителните режими в Европейския съюз.

"Основно млади хора протестират - ученици, студенти. Това е силата на протеста и определя неговата идентичност", уточни той и очерта профила на недоволните от решението на Конституционния съд да криминализира абортите: "Млади хора - ужасени, вбесени и искащи радикални промени".

Според политолога от правна гледна точка не е възможно КС на Полша да промени своето решение, но на практика може да се очаква някаква политическа реакция:

"Добре е да припомним 2016-а година, когато беше направен първият опит за тотална забрана на абортите, която трябваше да мине през парламента тогава, и на Ярослав Качински му се наложи да се оттегли поради масовата обществена мобилизация, защото той се изплаши, че ще му съборят правителството". 

По думите му полският КС е изцяло в ръцете на управляващата "Право и справедливост" .

Станиславски уточни, че тези протести са много различни от мобилизациите през последните 4-5 години в Полша, на които бяха издигани лозунги за връщане на статуквото от преди "Право и справедливост" да дойде на власт.

Интервюто на Петър Волгин с Боян Станиславски в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени