Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Цеков: Има индикатори, че в решаващите щати Тръмп е с преднина

"Има редица индикатори, които сочат, че в основните щати, които ще решат изборите, Тръмп има преднина". Това каза пред БНР конституционалистът Борислав Цеков и уточни:

"Такъв индикатор е, че обстоятелството, че за първи път от няколко десетилетия насам броят на регистрираните като републиканци гласоподаватели се е увеличил с повече от 10%, за разлика от тези на демократите".

Цеков прогнозира победа на Тръмп на предстоящите в началото на ноември президентски избори в САЩ. Той ги определи като важни за света, защото "това е идеологически избор - за посоката, по която ще върви Америка, а това има значение и за Европа".

По думите му с масовото гласуване по пощата има голяма възможност за злоупотреби, което може да хвърли сянка върху избора, а може да има и спорове. 

Според него има вариант изходът от изборите да бъде решен от Върховния съд, както при избора на Джордж Буш. 

"Президентът на САЩ е избран за 4 години и до последния ден и последната секунда от своя мандат има право да упражнява правомощията си в тяхната пълнота", каза в предаването "12+3" Борислав Цеков по повод избора на съдия Ейми Кони Барет, номинирана от американския президент Доналд Тръмп за член на Върховния съд. Той уточни, че от гледище на политическата стратегия Тръмп използва сегашното политическо мнозинство, за да се попълни овакантеното място във Върховния съд.

Ейми Кони Барет 

Интервюто на Петър Волгин с Борислав Цеков в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна