Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръмотевичната активност в света се е удвоила, важно е сградите да имат мълниезащита

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Не всички стари сгради у нас имат мълниезащита и това е необходимо да се направи, защото защитава от пожар сгради и пази хората. Повечето стари сгради нямат такава защита“. Това каза в „Хоризонт до обед“ експертът Татяна Попова.

Гръмотевичната активност се е удвоила в света. Енергията на мълнията е огромна. Силата на тока, който протича в канала на мълнията, може да достигне от 10 000 до 200 000 А (ампера). Количеството електроенергия на мълнията образно може да се съпостави с тази на общо 20 (двадесет) атомни електроцентрали от мащабите на АЕЦ „Козлодуй”.

„Устройството се монтира на покрива и колкото е по-високо, толкова по-голям периметър защитава. Когато е монтиран активен мълнеприемник, от 30 до 120 метра в радиус може да се постигне защита“.

Мълниезащита е необходимо да притежава всяка сграда, съоръжение и открито пространство, където има събиране и движение на хора, категорична е Попова.

Мълниезащитната уредба трябва да е проектирана така, че да защитава сградата и прилежащите към нея открити площи и в същото време да е в състояние да поеме огромната енергия на мълнията, да я отведе в земята - без да се повреди или създаде разрушения или пожар.

Всички нови и съвременни сгради имат такава защита“, обърна внимание експертът.

„Задължително е проектирането и изграждането на мълниезащитни уредби да се извършва от квалифицирани специалисти“, поясни още Попова.

Но старите къщи от 60-те години имат само гръмоотвод и той не се проверява дали може да изведе мълнията в земята безопасно и без да предизвика пожар“.

Интервюто с Татяна Попова можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени