Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мерките в Благоевград се втвърдиха, няма достатъчно спазване на меките

Жителите на Благоевград са категорично против евентуално връщане на твърдите мерки от пролетта като ограничения в придвижването и КПП-та.
Снимка: БГНЕС

Масовите проверки за спазване на т. нар. меки мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса не проработиха в Благоевград. Капацитетът на болниците в почти цялата област е запълнен. На извънредно заседание вчера Областният оперативен щаб наложи още рестрикции. 

Преди седмица при посещението си в Благоевградска област здравният министър Костадин Ангелов заяви пред медиите, че набелязаните мерки, съчетани със засилен контрол, би трябвало да намалят броя на заразените и да намалят натоварването върху медиците. „Докато числата са такива, нашите препоръки няма да бъдат променени.“

Вчера следобед обаче ограниченията рязко се втвърдиха. Със заповед на директора на РЗИ за две седмици се преустанови работата на нощните клубове и дискотеките. Почти навсякъде общините забраниха сватбите и други семейни тържества на закрито. Пазарите опустяха - със или без забрана. Борбата между икономическите и здравни аргументи се ожесточи. Страхът също се завърна, дори при онези, които категорично отричат ефекта на мерките и силата на коронавируса да убива. В търговските обекти, особено по-малките, нарушенията си остават най-масови, а контролът най-труден, показа няколкочасовата ни проверка. Как реагират местните жители на заплахата и на решенията от страна на властите? За или против маските?

„Против. Те не са ефективни, това е доказано. Аз си плащам като ме глобят и това е.“

„Не всеки желае да носи маска, не всеки носи маска. Клиентите се карат с нас, че ги задължаваме да носят маски.“

Недостатъците да носиш маска в продължение на часове на закрито: „По-затруднено дишане, кашлица се появява, започват пъпки да излизат по лицето. Не е приятно. Ръкавиците – обриви по ръцете.“ 

Други детайли по темата чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени