Eмисия новини
от 04.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Писателят фантаст Владимир Полеганов:

Днес светът е като откъс от фантастична книга

Владимир Полеганов
Снимка: Иван Русланов

"Все повече светът прилича на нещо, извадено от фантастична книга. 2020 година определено е различна година, защото се появи една особена комбинация от непознат вирус, който превръща всяко тяло в носител на опасност. Има комбинации от технологии, които могат да следят тези тела като носители на опасност. На фона на това има и политически сътресения. Тази комбинация създава впечатлението за един свят, който може да е част от книга. Това показва, че фантастиката не се занимава само с бъдещето, тя работи в настоящето". Това каза в предаването "Нощен Хоризонт" писателят Владимир Полеганов. Неговата книга "Другият сън", написана в жанра на фантастиката, е носител на наградата "Хеликон".

Според него днес светът ни прилича на фантастиката от 60-те - 70-те години на миналия век:

"Тогава жанрът започва да експериментира. От идейна гледна точка започва комбинация от идеите на физиката, биологията, математиката с тези на по-хуманитарните науки - психологията, философията. Тогава се появяват произведенията, които гледат индивида като част от обществото и се опитват да си представят обществото като различно на много нива. Оттогава са актуални темите за възможността за зараза, за опасността от научни открития, над които сме изгубили контрол, и от това как гледаме на нашите тела... Тогава се появяват произведенията, които започват да гледат индивида като част от обществото и започват да си представят обществото като различно на множество нива, не само човечеството, изправило се в необятния космос срещу нова извънземна раса, човечеството, което се опитва да постигне някакви форми на контакт, ами се опитват да си представят човечеството на планетата земя - как то се променя".

Според Владимир Полеганов реалността, в която днес живеем, е вдъхновяваща, но и объркваща, защото се създава усещането, че светът те изпреварва.

"Фантастиката работи с настоящето, намира местата, в които има потенциал за промяна и се опитва да види накъде може да тръгне тази промяна, какви модели на бъдещето може да изгради. Стига се и до момент на предсказание, но това е несъзнателен момент. Има игра с настоящето, промяна на неговите параметри. Игра на въображение. Смес на въображение, талант, естетически усет. Едно от нещата, които се получават е точна визия за бъдещето".

Интервюто с Владимир Полеганов можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от