Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веселин Стойнев: Странно е отсъствието на БСП от срещата с "Отровното трио"

Новината не е кой е присъствал, а кой е отсъствал от тази среща, посочи журналистът

Веселин Стойнев
Снимка: Стопкадър, БНТ

"Протестите промениха политическия дневен ред и затова важно събитие от деня е опитът на няколко партии да организират нещо като обща платформа за честни избори". Това каза пред БНР политическият журналист и анализатор Веселин Стойнев и подчерта, че новината не е кой е присъствал, а кой е отсъствал от тази среща, организирана от "Отровното трио". На поканата им откликнаха Мая Манолова от "Изправи се.БГ" и секретарят на партия "Има такъв народ" Виктория Василева. Срещата се проведе в отсъствието на представители на "Демократична България".

Като не много успешен определи анализаторът този опит на т.нар. Отровно трио и коментира причините за това:

"Недоверие към Отровното трио от избирателите на "Демократична България", ядрото на привържениците ѝ се събираше на протестите пред БНБ, а не пред платформата на триото. Друга причина е връзката им с една от формациите - на Мая Манолова. На предишните кметски избори имаха доста топли връзки с нея. Разбираемо е притеснението на "Демократична България" да легитимира Слави Трифонов, като седне на една маса с него".

Според Стойнев странно е и отсъствието на БСП от тази среща, защото и тя е опозиционна партия и нейни симпатизанти и членове участват в протестите.

"БСП изпада в една изолация, която не ѝ обещава нищо добро. ... Тя има най-голям човешки потенциал да осигури пряко наблюдение на изборите по места", подчерта анализаторът и подчерта, че чуваемостта на малки партии като на Манолова и Трифонов е в пъти по-голяма, отколкото на системната партия БСП.

"Историята на БСП приключи. Краят на историята на БСП, който беше написан 1990 - 1991 г. сега се вижда. Тя премина през всички възможни мимикрии - на лява партия, въвела плоския данък, на консервативна партия против Истанбулската конвенция. Тя не успява да намери своя автентичен ляв, алтернативен глас. тоталното ѝ безсмислие ще се покаже, когато се появи една автентична лява или ляво-зелена партия, която успее да влезе в парламента", коментира журналистът. 

По думите му опозиционните на ГЕРБ формации са изправени пред трудния отговор и обяснение на хората, че все пак трябва да има някакво сътрудничество между тях, без това да означава, че ще управляват заедно.

Интервюто на Диана Янкулова с Веселин Стойнев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени