Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СТО даде окончателно одобрение за европейски мита върху американски стоки заради "Боинг"

Световната търговска организация (СТО) предостави окончателното си разрешение на Европейския съюз да наложи мита на стойност 4 милиарда долара върху вноса на стоки от Съединените щати.

Решението е факт, след като СТО постанови, че САЩ предоставят незаконни държавни субсидии на самолетостроителния гигант "Боинг" (Boeing).

От своя страна изпълнителният вицепрезидент на Европейската комисия Валдис Домбровскис призова Вашингтон да договори сделка с ЕС за помощта за въздухоплавателния транспорт, но добави, че евросъюзът ще наложи мита, ако няма перспектива за постигане на сделка в близко бъдеще.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп пък заплаши преди време да "отвърне с по-силен удар", ако ЕС реши да продължи с въвеждането на тарифи за американските стоки.

САЩ заявиха пред СТО, че съжаляват за решението на Европейския съюз да следва процеса на въвеждане на ответни тарифи, свързани със субсидирането на "Боинг", като добави, че подкрепя "договорна резолюция" с блока относно държавното финансиране на конкурентния производител на самолети "Еърбъс" (Airbus).

Подготвеното от САЩ изявление, видяно от агенция Ройтерс, дойде на заседание на Органа на Световната търговска организация за уреждане на спорове (DSB), който даде официалното разрешение на ЕС да наложи мита върху американски стоки на стойност 4 милиарда долара.

"Съединените щати категорично подкрепят разрешаването на спора с ЕС посредством договореност относно огромните субсидии, които съюзът предоставя на "Еърбъс". Съединените щати наскоро представиха предложения за разумно уреждане, което да осигури равнопоставени условия", се посочва в американската делегация .

Решение на СТО, датиращо първоначално от 13-ти октомври, задълбочи дългогодишния търговски спор, който вече накара Вашингтон да наложи мита върху вноса от ЕС с оглед на европейската държавната помощ за "Еърбъс".

Малцина анализатори обаче очакват ЕС да предприеме конкретни действия преди президентските избори в САЩ през следващата седмица (на 3-ти ноември).


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!