Eмисия новини
от 23.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Отначало" – завръщане към рисуването на двама ландшафтни архитекти

На 29 октомври в 18.30 ч. в галерия Mishel се открива изложбата „Отначало“ на художниците Мирослава Мерекьова и Марин Мерекьов, които са и ландшафтни архитекти. Те са брат и сестра, но темите и стиловете върху платната им са различни, защото и те са различни. Картините си показват заедно като почит и признателност към предците си, развили таланта им, научили ги да се оглеждат и за невидимото.

"Сега започваме основно да се занимаваме с артистична дейност, да рисуваме. Защото рисуването е било в основата на предишната ни "дейност, която не е спряла – ландшафтната архитектура. Решихме "втората половина" от нашия живот да я посветим на рисуването. В голям процент да създаваме това, с което сме се родили", каза пред Радио София Мирослава Мерекьова и добави:

"Аз ще ви отправя в моретата, много високо горе в планините – залези в Рила и Пирин, ще ви отведа в гръцките острови. Докато брат ми, в неговите мечти, ще литнете с него в празен алжирски пазар, който е огрян от слънцето, и е бъбрив с цветовете си. Той ще ви отведе в спокойния Дунав и Видин със спомените от детството ни."

Какви са картините, които показват в изложбата „Отначало“, чуйте в интервюто на Катя Василева с Мирослава Мерекьова. Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от