Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кр. Грудев: Много частни болници работят с Covid-19 още от начало на пандемията

Лекари в болница по време на Covid-19
Снимка: Мая Щърбанова

"Още от самото начало на пандемията много частни болници са включени в процеса на лечение. Не поради решението на министъра на здравеопазването, а поради решението на областните кризисни щабове има разкрити Covid отделения в частните болници". Това каза пред БНР Красимир Грудев - председател на Националното сдружение на частните болници.

По думите му сегашната стратегия е по-различна от тактиката на Кирил Ананиев, който беше министър на здравеопазването в началото на епидемията от коронавируса:

"Сега се говори за разкриване на отделения не във всички болници, а там, където има подходящи условия - достатъчно на брой легла, възможност да не се смесват потоците от пациенти, да има лекари специалисти и специализиран медицински персонал".

Грудев посочи, че от самото начало на епидемията УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив е приела около 300 пациенти с Covid-19, в същото време и за същия период честните болници в града са приели пак същата бройка пациенти

Според него обществото не е информирано за капацитета, с който частните болници се включват в лечението на заразените с коронавируса пациенти.

"Само със заповед на министъра да се определят Covid отделенията е трудноизпълнимо, но и опасно. В болница, където няма интензивни структури и няма достатъчно на брой анестезиолози, какво да правят с тези пациенти?", каза Грудев и добави:

"Болниците, които нямат възможност да разкрият Covid отделения, дават дежурни екипи в специализираните за това болници".

Интервюто на Диана Янкулова с Красимир Грудев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна