Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

110-а вечер на протести: Поискаха оставката на Вежди Рашидов

| обновено на 26.10.20 в 23:33
Снимка: БГНЕС

Спокойно и без инциденти премина 110-ата вечер на антиправителствения протест.

Присъстващите поискаха оставката на председателя на парламентарната Комисия по култура - Вежди Рашидов и призоваха за единство срещу управляващите.

Демонстрацията завърши с традиционното шествие до Орлов мост.

Ситуацията беше спокойна, но присъстващите бяха все така недоволни.


Тази вечер протестът беше подкрепен от възрастни хора.

Те издигнаха транспарант с надпис – “Стига пенсионерска мизерия“ и изразиха възмущение от отпуснатите им 50 лв. бонус, които не им помагат да се справят с чувството на обреченост.

“212 лева пенсия, синът ми ме храни вече години от чужбина“.

“Нищо не решават тези 50 лева. Трябваше да се направи реформа и трябваше Борисов да я направи, след като управлява най-дълго“, казаха участници в демонстрацията.


Арман Бабикян

“Един истински творец, който настоява за моралното си право да дава красота на света, независимо дали е скулптор, поет, режисьор, би трябвало да има усещане кое е това, което омърсява една институция или сграда. Бих казал, би трябвало Вежди Рашидов да разсъждава по-малко за парите си в КТБ и да се замисли поне за миг дали сградите, за които говори не са омърсени от вътре, от неговите съпартийци, съуправляващи. Дали не са омърсени с корупция, с калинки? Изглежда тази мръсотия г-н Рашидов не вижда“. Това заяви Арман Бабикян в изказването си от протестната трибуна. 

Повод за думите на Бабикян стана интервюто на бившия министър на културата и настоящ председател на парламентарната Комисия по култура пред една от националните медии тази сутрин, в което той каза, че хвърлящите яйца протестиращи трябва да бъдат глобявани.

Беше поискана и неговата оставката заради защитата на премиера Борисов в телевизионното интервю, а също и за пренебрежителното му отношение към интелектуалците, подписали декларацията в подкрепа на протеста.

Протестиращите се поздравиха с днешния празник и припомниха, че Димитровден е ден за разплата и те очакват скоро разплата с настоящата власт.

Чуха се обвинения, че управляващите се възползват от ситуацията около Covid кризата за свои цели, също и призиви за единство на леви и десни.

По-рано днес майки на деца с увреждания протестираха пред социалното министерство срещу предложените промени в Закона за личната помощ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени