Eмисия новини
от 07.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Възстановяват понто-сарматските степи в района на Калиакра

Снимка: БГНЕС

Дейностите по възстановяването на понто-сарматските степи започнаха в община Каварна. Те са в изпълнение на проект, финансиран от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда след решение на Европейския съд, че България ще търпи сериозни финансови санкции заради унищожения хабитат на прелетните птици. Община Каварна е първата, която изпълнява подобен експериментален проект.

Проектът „Експериментално възстановителни процеси на приоритетен хабитат 62С0* “Понто-сарматски степи в района на Калиакра“, се реализира в изпълнение на част от мерките предложени от Р България и е ключов фактор за успешното и пълно прилагане на Решението на Съда на Европейския съюз от 14.01.2016 г. по дело, свързано с реализацията на ветрогенераторните паркове в района на Калиакра. Вече са извършени дейности по установяването на типичната за района растителност. Обособени са два терена, които са почистени и върху които тя е засята. Проектът стартира през април 2019 година, срокът му за изпълнение е 36 месеца, а финансирането му е в размер на над 195 000 лева. Проектът по възстановяването на степите цели да докаже, включително и пред Европейския съд, че държавата се съобразява с европейското законодателство и го изпълнява.

Информация на кореспондента ни Мая Щърбанова:Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от