Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липсата на общи протоколи за пътуване може да струва на света трилиони долари

Пол Грифитс, изпълнителен директор на Dubai Airports
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Страните по света все още не са постигнали консенсус за това как безопасно да се рестартират пътуванията на фона на коронавирусната криза и това може да струва трилиони долари на световната икономика, посочи главният изпълнителен директор на  Dubai Airports Пол Грифитс за бизнес телевизия CNBC.

"Нямаме съгласувана процедура за изпробване на надежден, точен и мащабен тест, а това трябва да се случи“, отбеляза той.

"На второ място, няма хармонизация между мерките за контрол и необходимостта да има карантинен режим, който да бъде едновременно ефективен и ненатрапчив“, допълни Грифитс. CNBC напомня, че  Dubai Airports притежава международните летища в Дубай и Обединените арабски емирства.

Авиационната индустрия беше засегната силно от коронавирусната пандемия, като въздухоплавателните пътувания в световен план се доближиха до цялостно прекратяване, тъй като все повече страните затвориха през пролетта своите граници, за да забавят разпространението на вируса. Оттогава някои от пазари отвориха отново, но при въведени различни мерки.

Координацията на три неща - тестване, протокол за пътуване и карантини - е "съществената следваща стъпка, за да може светът да се задвижи отново", каза Пол Грифитс.

"Големият проблем в момента е в световен мащаб, правителствата търсят елиминиране на риска“, посочи той и допълни: "Моето мнение обаче е, че никога няма да стигнем до там".

Вместо това, посочи Грифитс, страните трябва да управляват риска и да постигнат баланс между безопасността и рестартирането на световната икономика.

Грифитс заяви, че правителствата не са фокусирани върху икономическите и социалните ползи от управлението на вируса по практически начин. "Това трябва да се промени, ако искаме да стигнем донякъде, връщайки се към някаква форма на нормален живот, който всички отчаяно искаме да постигнем".

Запитан относно цената за световната икономика, ако пътуванията останат в неизвестност, той каза: "Мисля, че вече имаме загуби за десетки трилиони долари".

От друга страна за сравнение, глобалната цена за коригиране на ситуацията е "просто малка", добави той.

"Ако бихме могли да съберем група хора с еднакво мислене, които да хармонизират тези три прости стъпки от правилния уеднаквен протокол за карантина, тестване и пътуване, и просто да се съгласим какви са техните стандарти ... тогава ще говорим за малка част от вредата, която се нанася на икономиката в световен мащаб",  заключи Пол Грифитс.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!