Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живот на килограм срещу хранителните разстройства

Снимка: Pexels

Днешните дигиталнородени деца, тъй нареченото поколение Z, расте в социалните мрежи и често става жертва на нездрави модели, непрекъснато сравнение с приятели, познати, знайни и незнайни инфлуенсъри. Това е поколението, което прекарва най-много време в дома на родителите си, (принудителното затваряне засили тази тенденция), същевременно е най-изолирано от своите родители и близки и живее във виртуалното пространство.

Това са част от предпоставките за увеличението на случаите на хранителни разстройства.

"Живот на килограм" е благотворителен проект на психолози, който вече четири години достига до учениците между 12 и 18 години. Целта е да ги предпази от хранителни разстройства като анорексия, булимия, хиперфагия, орторексия и други.  

В "Нашият ден" гостува Любомира Манчева, психолог и психотерапевт, една от съдзателките на проекта, както и д-р Райна Стоянова, специализант ендокринолог.

"Хранителните проблеми са проблеми на психиката – това все още не се осъзнава напълно, каза Любомира Манчева. Във връзка с това все още съществуват редица заблуди, включително тази, че предимно момичетата и жените страдат от хранителни разстройства.

Свръхтренирането също е аспект на хранително разстройство и то често се среща при момчетата. Много от проявите на хранителното разстройство се покриват с тези на зависимостите.

За какво трябва да следим като родители?

1. Как реагира детето на себе си? Приема ли се, харесва ли се. Най-често пътят към хранителното разстройство започва от нехаресване и неприемане на себе си.

2. Дали започва да се храни селективно? Започва ли да избягва определена хранителна група – дели ли храните на "забранени" и "позволени".

3. Уединява ли се по време на хранене – започне ли да търси обяснения и оправдания да не е на масата, трябва да внимаваме.

Това са първите предупредителни сигнали, че нещо не е наред и не бива да ги пропускаме, защото процесът на лечение трае двойно повече от процеса на разболяване и в него се включват различни специалисти – от ендокринолози до психолози.

И ако спусъкът за отключване на хранително разстройство най-често е психически, тези разстройства имат разрушителен ефект върху организма – д-р Райна Стоянова говори за проблемите, до които те водят.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна