Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикат зове на протест да не бъдат приемани поправки в Кодекса на труда

Снимка: БГНЕС

Активисти на синдикат "Защита" излязоха на протест пред сградите на правителството и на Народното събрание с призив да не бъдат приемани на второ четене поправките в Кодекса на труда за двойно увеличаване на позволения извънреден труд. Текстовете предвиждат, че при подписан браншови колективен трудов договор и когато синдикатите са се съгласили, извънредният труд може да е до 300 часа на година. 

Красимир Митов, председател на Синдикат "Защита" коментира:

"Тези поправки минаха на първо четене, и управляващи, и опозиция - абсолютно всички - подкрепиха тези поправки. Това означава двойно увеличаване на извънредния труд, плащане на сумарно време, което беше на 4 месеца, сега на една година, т.е. те искат да направят така, че ние да работим всеки ден по 24 часа, седем дни в седмицата и 365 дни в годината. Това е абсолютна експлоатация и ние единствени изразяваме днес нашето негодувание. Другите два казионни синдиката в момента по тези сериозни проблеми мълчат".

Митов твърди, че оглавяваният от него синдикат представлява 20 хиляди работещи, от всички икономически сектори. На днешният протест бе заявено, ще исканията на полицаите и пожарникарите да получат 30 процента увеличение на заплатите е справедливо и то се подкрепя. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна