Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Чисто бъдеще" в Музея за съвременно изкуство

Снимка: nationalgallery.bg

"Проектът „Чисто бъдеще“ беше вече навсякъде по света и няма значение къде съществуваме, важното е да достигнем до повече хора“, посочи в „Хоризонт до обед“ Християн Бакалов, българо-френски артист, който живее и работи през последните 30 години в Париж, Нант, Лозана и Брюксел. 

В София до първи ноември в Музея за съвременно изкуство може да се види неговата инсталация - проект, озаглавена „Чисто бъдеще“

„Поканата да го направим за месец и половина тук ме направи много щастлив. Изложбата стана прекрасна. Искам да мотивирам всички последната седмица, да не се страхуват, да мотивират телата си и да дадат свобода на сетивата си и да дойдат от 10.00 до 17.30 часа. Да ни посетят, защото инсталацията е и сетивна, така се свързваме с другите...независимо от пандемията".

Бакалов посочи, че за него е било важно в тези времена да се запитаме какъв е животът, какво е смъртта, защо всеки ден искаме да се борим за нещо по-светло и по-красиво.

„Вечността е тук и сега и този живот ни е даден да експериментираме всяка секунда, че сме вечни, че всички принадлежим на една и съща есенция, която е Бог – така както всеки го вижда – това са идеите на Спиноза, който обожавам, сподели Християн Бакалов.

Още по темата можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени