Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Тържествена възстановка за 80-годишнината от откриването на Съдебната палата в Русе

Снимка: БНР

В Русе с тържествена възстановка беше отбелязана 80-ата годишнина от откриването на Съдебната палата.

На площада пред Съдебната палата днес е подредена изложба от постери, която разказва за строежа на сградата, продължил 10 години, и за нейния създател – арх. Пенчо Койчев.

Благодарение на театрална възстановка на събитията, в която участваха ученици и студенти, гости и минувачи се потопиха в атмосферата на тържественото откриване на внушителната сграда на 27 октомври 1940 г.

Тази церемония тогава се е предавала на живо по радио "София", а гости са били министърът на правосъдието Васил Митаков, главният съдебен инспектор Пенев и много други официални лица.

Водосветът бил извършен лично от митрополит Михаил.

За сградата и нейния дух своето мнение сподели един от най-младите съдии в Окръжния съд в Русе сега - Антоанета Атанасова:

"Изключително много се гордея и с голямо любопитство където и да ходя разглеждам съдебните сгради и в страната, и в чужбина, когато пътувам и с голямо удоволствие откривам всеки път, че може би аз работя в най-красивата сграда".

Заради мерките срещу заразата с коронавирус всички тържества се проведоха на открито.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.