Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ще изчезне ли заливът Болата

Снимка: БГНЕС

Заливът Болата край каварненското село Българево е в риск заради разрушаването на брегоукрепителните съоръжения. 

От години заливът е обект на медийно внимание - не само заради изключителната му природа, която го нареди сред стоте най-красиви заливи в света, но и заради  непрестанните проблеми около статута му на защитена зона, по-късно на резерват

Достъпът до залива беше неколкократно забраняван, въпреки че това е единственият плаж за близките села и спасението им за летния туристически сезон. 

Един от основните проблеми на Болата е компрометираното състояние на брегоукрепителните съоръжения, които са изградени в началото на 80-те години на миналия век и оттогава не са били ремонтирани. Остарялата инфраструктура днес е заплашена от пълно унищожение. 

За да бъдат ремонтирани обаче, брегоукрепителните съоръжения трябва да излязат от обхвата на резервата „Калиакра“, което изисква законодателни промени и твърде много време.

Кметът на близкото село Българево Георги Георгиев коментира, че ако заливът изчезне, няма да настъпи екологична катастрофа, но това ще се отрази пагубно на туризма в община Каварна.

Проблемът е от 2011-2012 година, когато бяха последните много сурови зими, тогава започна и по-осезаемото разрушаване на брегоукрепителните съоръжения, припомня кметът.

Снимка: БГНЕС, 2015 г.

Миналата седмица специалист от „Басейнова дирекция“ във Варна извърши оглед на буните на залива Болата. Преди около три месеца подобна проверка направиха и от Отдел „Геозащита“ към МРРБ. 

След проверката от „Геозащита“ през лятото е изпратен протокол до областния управител на Добрич Красимир Кирилов, в който брегоукрепителните съоръжения са описани като критична инфраструктура, която се нуждае от спешен ремонтТъй като тези буни са собственост на държавата, се предполага, че тя следва да поеме и отговорността по тяхното поддържане.

Буните нямат нужда от козметичен ремонт, а от сериозни грижи, защото в противен случай заливът ще изчезне. Навлизането на морето към сушата крие заплаха и за намиращите се в близост кладенци с вода, от които се захранват околните населени места.  

Непростимо е да оставим да си отиде залив, който е в топ 100 на най-красивите в света, смята Георги Георгиев. Според него няма никаква законова пречка дори и в обхвата на резерват брегоукрепителните съоръжения да бъдат ремонтирани и да не се губи допълнително време по изваждането им от резервата.

Чуйте и звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от