Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Конгресният туризъм в условия на пандемия

Снимка: Ани Петрова

„Юни завършихме със загуба. Юли и август бяха приятна изненада. Оценяваме случилото си до септември като неочаквано положително. Предимството ни в момента е, че конферентният туризъм не е придаден продукт към нашия туристически продукт. Ние си имаме възможност да приемаме при ограничителните условия групи до 150 – 170 души. Може би затова имаме доста записвания за ноември“. Това коментира пред БНР Валентин Йосифов, инвеститор и управител на един от висококатегорийните хотели в Стара Планина, специализирани в провеждането на конгресни събития.

Той поясни, че постигнатото през 2018 и 2019 година спрямо чуждестранния туризъм е било занулено през тази година.

„Най-голямата въпросителна, с която започнахме летния сезон, беше дали си заслужава да отворим. Навремето, когато реших да инвестирам, прецених, че няма да е на морето, а във вътрешността на страната, защото ми се струваше, че този вид туризъм е по-стабилен. Самият факт е, че успяхме да работим вече пети месец, успяваме да се плащаме разходите“, каза още Йосифов в предаването „12+3“.

Наложило му се е да освободи от работа хора, които по-късно е върнал на работа.

„В региона, в който аз се намирам, проблемът не е за това, че има безработица, а ние все още продължаваме да търсим работна ръка... Това, което се получи в ситуацията показа пълна несъстоятелност на българската администрация. Говорят се гръмки приказки, хвърлят се едни милиарди и се оказва на края, че или някой не ги дава тия пари, или по-вероятното - административната ни система не може да сдъвка това нещо и че тя не може да проумее, че има хора на улицата, без пари“.

Интервюто с Валентин Йосифов можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от