Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството отговори на президента за бюджета

| обновено на 27.10.20 в 18:36
Снимка: БГНЕС

Законопроектът за държавния бюджет за 2021 е съгласуван без забележки от Администрацията на президента, съобщиха от Министерството на финансите. Позицията дойде в отговор на критиките на държавния глава Румен Радев.

Правителството не определя като разточителен бюджета, с тези думи вицепремиерът Томислав Дончев започна специалния брифинг след заседанието на социалните партньори.

“Имаме предвид, че много често се случва не само, но даден политически представител сам да забрави какво е казал преди няколко месеца. Кога грешим? Сега, когато изпълняваме призива от пролетта за още, и още, и още мерки в подкрепа на всички сектори – кога?! И какво конюнктурно, предизборно ли, разоряващо има във всичко това, което описах до момента. В тежки времена, когато се натрупват - пандемична, социална, икономическа криза – единственият, който може да помогне, е държавата. И държавата си влиза в тази функция. Правим всичко възможно мерките да са бързи, да са фокусирани или да стигат до всеки. Най-безспорни са мерките, които стигат до всеки, това са най-безспорните мерки“, каза вицепремиерът Дончев.

От Министерството на финансите обявиха, че проектът за бюджет е съгласуван с президентската администрация и в писмото от там няма критики.

Като представителят на министерството бе категорична, че процедурата по съгласуване не е била само по отношение на бюджета на президентската администрация, но на целия пакет от документи, включващ и проекта на бюджета и обясни:

“Администрацията на президента съгласува в съответствие с член 32 от устройствения правилник на Министерския съвет и неговата администрация проект на решение на Министерския съвет за одобряване на Законопроект за държавния бюджет на Република България за 2021 г. и материалите към него. В писмото от 22 октомври 2020 г., подписано от главния секретар на президента на Република България“.

Малко по-късно от прессекретариата на президента обявиха, че твърдението на финансовото министерство е "откровена и груба манипулация на фактите". От "Дондуков" 2 допълват, че няма практика за съгласуване на проектобюджета с изключение на онази негова част, която се отнася до трансфера към президентската институция.

Проектът на закона трябва да бъде внесен в парламента до края на октомври. Най-вероятно утре ще бъде гласуван на правителственото заседание. В единственото интервю за финансовата рамка ресорният министър Кирил Ананиев го определи като "антипаднемичен".

В предаването "Неделя 150" Ананиев припомни, че част от предвидените разходи са отдавна поет коалиционен ангажимент, а не "предизборна мярка".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна