Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сачева: НОИ ще промени коефициента на редукция на пенсията, отпускана в частните фондове

Деница Сачева
Снимка: БГНЕС

Социалният министър Деница Сачева на специален брифинг в МС открои това, че се увеличават минималната и максималната пенсия и това, че 30 млн. са отделени за мярката 60 на 40 за следващата година, както и 643 млн. за детски надбавки.

Попитана какви промени ще внесе в Кодекса на социалното осигуряване, свързани с втората пенсия, които днес Сачева е анонсирала пред социалните партньори, тя обясни, че НОИ ще промени коефициента на редукция на пенсията, която отпуска на хората, осигурявани в частните пенсионни фондове, така че процентът на намаление да не е 20 на 100, както е в момента, а двойно по-малко:

“НОИ трябва да промени своята методика и да направи съответните изчисления, така че коефициентът на редукция би трябвало да падне почти два пъти от това, което е в момента, т.е под 10%. От 1-ви януари до 30 юни да има прозорец за всички, които са изпуснали 5-годишния срок и не са прехвърлили своите пари в НОИ. Ако желаят и ако техните индивидуални изчисления показват, че така би било по-добре за тях, да могат да извършат този избор в началото на следващата година“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени