Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови Covid мерки се въвеждат за 3 седмици в Смолянска област

Освен масовите прояви, се забраняват и плановите операции и плановия прием в болниците

Снимка: Георги Цветков

Нови противоепидемични мерки се въвеждат от полунощ в Смолянска област. Това реши Областният щаб за противодействие на разпространението на Covid-19.

Според показателите на Регионалната здравна инспекция в Смолян - областта попада в така наречената „червена зона“. Броят на заболелите за последните две седмици е 125 на 100 хиляди души.

Работодателите се задължават да осигурят дистанционна форма на работа на служители в предприятия и институции, където не може да се изпълни изискването за метър и половина дистанция и задължително носене на маски.

Забранява се работата на дискотеки и всички видове нощни заведения след 24 часа.

Заведенията за обществено хранене са длъжни да осигурят дистанция от облегалките на столовете на две съседни маси и да не допускат повече от шестима души на маса.

Стопанисващите обекти с обществено предназначение да създадат график с организация и контрол за минимум четири пъти на ден дезинфекция.

В търговските обекти няма да се допускат хора без маска. Забранява се провеждането на всякакви масови мероприятия на закрито и открито.

Затварят се пенсионерските клубове и клубовете за хора с увреждания.

Забраняват се плановите операции и планирания прием в болниците.

Превозвачите от обществения транспорт се задължават да увеличат броя или големината на автобусите, където е възможно, с цел намаляване на гъстотата на лицата в обществения транспорт.

Новите мерки се въвеждат за срок от три седмици.

град Смолян


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна