Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лъчезар Захариев: Искаме да бъдат обезщетени работниците в нощните заведения

Снимка: БГНЕС

Българската асоциация на заведенията е взела решение за отправяне на конкретно искане към държавата да обезщети работниците на трудов договор в нощните заведения, които са затворени, съобщи пред Радио София Лъчезар Захариев от асоциацията.

"Всички вече са наясно, че броят на заразените ще нараства рязко през следващите 14 дни, но какъв е смисълът на решението да бъде затворен един сектор, като увеличението ще бъде факт, дори той да не работи," попита Захариев.

Българската асоциация на заведенията ще проведе ново събрание в края на този период, за да се изясни дали нощните клубове ще останат затворени или ще има промяна и тогава ще бъде взето решение за действията, които ще бъдат предприети.

Позицията на здравните власти по отношение на работата на нощните заведения изрази д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз:

"Там, където не може да се гарантира дори теоретично дистанция и спазването на противоепидемични мерки, би трябвало временно да се преустанови работа. В ресторантите и кафетата е възможно и ние смятаме, че не е редно да бъдат затваряни. Но клубове и дискотеки, където се танцува и има музика, няма как да бъде осигурена дистанция между хората. Проверките на РЗИ са показали, че в по-големия брой от случаите вътре е имало повече посетители, отколкото е допустимо."

Причините за драстично повишаване на броя на заразените са комплексни - повече хора се прибират в затворени помещения, които по-малко се проветряват. От друга страна е намаляло вниманието към прилагането на мерките. В резултат на това много безсимптомни носители на вируса са се разпространили дифузно сред населението, отбеляза д-р Маджаров.

Повече подробности за двете позиции ще намерите в интервютата на Александра Илиева с Лъчезар Захариев и д-р Иван Маджаров.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени