Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арттерапия с подходящата книга:

Защо е важно да сме осъзнати в условията на Covid кризата

Семинар на световния авторитет по осъзнатостта д-р Джон Кабат-Зин и среща с българските читатели

5
Д-р Джон Кабат-Зин
Снимка: издателство „Кибеа“

Джон Кабат-Зин е сред най-ярките фигури в движението за осъзнатост (mindfulness) и автор на поредицата „Медитацията не е това, което мислите, Пробуждане без усилие, Целебната сила на осъзнатостта и Осъзнатост за всички. Американският автор ще се срещне с българските читатели на 28 октомври от 18.30 часа. Той ще изнесе виртуален семинар „Осъзнатостта (mindfulness) като практика за постигане на изцеление и промяна“. С него ще отбележи излизането на четирите книги, които посочват пътя към постигането на вътрешен покой, равновесие, към подобряване на здравето и хармоничното общество.

„Осъзнатостта, или вниманието към настоящия момент, е много древен подход. Благодарение на него възприемаме живота така, сякаш той наистина е важен, и откриваме пълната палитра на видовете интелигентност, с които е надарен човекът. Така можем да повишим своето добруване и да отслабим нездравословните си и вредни импулси. Това е от полза не само за собственото ни физическо и психично здраве, а и за всички хора, с които живеем и работим и които придават на живота ни смисъл и любов, а също и за света, който обитаваме.“, каза за „Артефир“ д-р Кабат-Зин преди срещата с българските читатели.

Според него във време като днешното е много важно да не изгубим ума си точно когато най-много се нуждаем от него. „Нужно е ежедневно да култивираме неосъдителна, нереактивна осъзнатост (или внимание към момента). Може да го правим в малки дози, но многократно в течение на деня. Това ще ни помогне да внесем в най-трудните моменти на тази привидно безкрайна пандемия известна душевна уравновесеност и спокойствие“, споделя още авторът.

Д-р Кабат-Зин смята, че пандемията ни предоставя възможност да открием мащаба на своята човечност чрез начина, по който се държим с другите и да се опитаме да бъдем максимално полезни. Той е убеден, че това е нова ситуация, която ни учи как да оценяваме настоящия момент такъв, какъвто е, бил той приятен, неприятен или неутрален, да изпълним достойно това, което се изисква от нас, и да живеем в настоящия момент миг по миг.

За д-р Джон Кабат-Зин:

Основател на Програмата MBSR (Намаляване на стреса чрез осъзнатост), Клиниката за намаляване на стреса (1979 г.) и Центъра за осъзнатост в медицината, здравеопазването и обществото (1995 г.) в Медицинския факултет на Масачузетския университет. Почетен професор по медицина.

Автор и съавтор на 14 книги. Води семинари и ритрийти за осъзнатост за специалисти от сферата на здравеопазването, технологиите и бизнеса, както и за непрофесионална аудитория от цял свят. Изявен привърженик на социалната и икономическата справедливост.

Работата на д-р Кабат-Зин допринася за нарастващото движение за осъзнатост в сферата на медицината, психологията, здравеопазването, невробиологията, училищата, висшето образование, бизнеса, социалната справедливост, наказателното правосъдие, затворите, законодателството, технологиите, правителството и професионалния спорт. Редица болници и медицински центрове по света предлагат клинични програми, базирани на обучение в осъзнатост и MBSR. Живее в Масачузетс.

Участвал е в множество телевизионни документални филми по целия свят, както и в специалните предавания на PBS „Изцелението и умът с Бил Мойерс“, „Шоуто на Опра“ и „60 минути“ на CBS с Андерсън Купър.

Чуйте какво сподели още световният авторитет по осъзнатостта (mindfulness) за това какво да правим, за да оцелеем психически в новите условия на физическа и социална изолация и как се променя светът в условията на Ковид кризата.

Записване за семинара 

Снимки: предоставени от издателство „Кибеа“

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия