Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протойерей Серафим Янев: Будителите ни помагат да намерим пътя към вечността

Снимка: Facebook / Кремиковски манастир

В свят на вещопритежания, на високи постове, на ласкатели, които при следващото завъртане на колелото първи ще отвърнат очите си от нас, забравяме да си дадем духовната храна, въздигаща ни над суетата и обезценяваща материалното та нали Бог някой ден ще приветства единствено опазената ни душа. Сред нас обаче се намират и пастири, заели се с мисията да подирят отклонилите се от стадото, за да им покажат, че никога не е късно да открият пътя, щом вършат добри дела.

Не само затворен в храма, но и отдаден на каузи в помощ на нуждаещите се – така протойерей Серафим Янев разбира мисията си на духовник. Той полага грижи за благосъстоянието на десетина храмове, допринася за откриването на социални центрове и всяко лято отваря за децата портите на Кремиковския манастир „Св. Георги Победоносец”, в който служи като игумен. Заради множеството си човеколюбиви дела отец Серафим е номиниран за будител на годината в Националната кампания на БНР.

„Първият будител неслучайно е Св. Йоан Рилски – най-големият български светец, който с личната си жертва и с това, че е придобил Бога в себе си, разпространява благодат сред целия народ до ден днешен – казва духовникът. – С примера си будителите могат да ни помогнат не просто да постигнем временното, но и да намерим пътя към вечността, какъвто е смисълът на човешкия живот. Тази моя номинация е за стотиците помощници, съпричастни към общите ни каузи и цели в Кремиковския манастир, в общините Горна Малина и Елин Пелин, които жертват от своето си, за да бъдат полезни на всички хора.”

Един съвременен будител сред нас беше дядо Добри – казва още протойереят. И днес остава живо видението на стареца, излязъл сякаш от разказ на класиците ни, който с паничка в ръка изпросва подаяние от богомолците, за да го дари на църквата.


Дядо Добри имаше една основна мисия, но тя не се разбираше от всички – изтъква отец Серафим Янев. – Мнозина си задаваха въпроса защо не дарява събраните средства на детски или старчески дом, на хора, нуждаещи се от операция, а възстановява храмове и манастири. Той просто искаше да ни покаже, че спасението е именно в църквата и да ни накара да бъдем милостиви, за да може чрез милостта, която правим, и Бог да бъде милостив към греховете на всеки един от нас.”

Именно на вечните човешки ценности, несравними по стойност с материалните, се старае да научи децата отец Серафим по време на летните лагери в Кремиковския манастир.

„Всеки лагер има две основни мисии – първата е децата да знаят, че Бог ни е приятел и винаги ще ни се притече на помощ, стига да го потърсим – разказва игуменът. – И втората е, че от всички нас зависи какви хора ще бъдем, как ще се отнасяме един към друг и ще живеем заедно като общество. Тези ценности не са безсмислени и ще ни помогнат и на нас лично, и на народа ни.”


Колкото и парадоксално да звучи, дори пандемията от коронавирус, отнесла до момента милиони жертви по света, може да изглежда като благословение, вярва протойерей Серафим Янев. Защото преобръща целия ни живот и ни изважда от течението, по което се носим ден след ден.

„Виждаме, че дори страните с най-напреднала медицина не могат по човешки да се справят с пандемията – казва отецът. – Виждаме и как президенти и държавни личности на най-високо ниво се обръщат към църквата да измоли Божията помощ. И колкото и да е труден този момент, мисля, че е полезен, защото променя пътя на всеки един от нас, помага му да се откъсне от материализма и да се погрижи за себе си.”

Един ден от старата църква на манастира се разлетял рояк пчели. Оттогава отец Серафим посвещава част от времето си на отглеждането на тези Божии създания. „Те са впрегнали усилия, за да може всички да бъдат добре”, казва духовникът. И дава за пример как нито една пчела не мрънка, не недоволства. Може би защото знае, че за да презимува целият кошер, трябва да свърши своята работа.

Отец Серафим е сред финалистите в националната кампания „Будител на годината 2020“, организирана от Българското национално радио. И вие можете да подкрепите личността, която ви вдъхновява разгледайте номинациите и дайте своя глас до 31 октомври.От един IP-адрес може да се гласува веднъж на ден на сайта bnr.bg, на интернет-страницата на Радио България, както и на сайтовете на всички национали и регионални програми на Българското национално радио.

Кой е „Будител на годината 2020“ по традиция ще стане ясно на тържествена церемония на 1 ноември.


Снимки: Facebook / Кремиковски манастир

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна