Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгения Александрова: Надявам се онкоболниците да не разкриват Covid отделения

Снимка: facebook.com/oncobg.info

Тревожно е да се мисли, че в специализираните болници за онкологични заболявания може да се разкриват Covid отделения“. Това каза в предаването „Хоризонт до обед“ Евгения Александрова, председател е на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания.

„Като се има предвид тежестта на злокачествените заболявания и нарушения имунитет на тези пациенти, това са много уязвими пациенти, това са рискува група хора. Разбрах впоследствие, че част от онкоболниците са успели да мотивират своя отказ да разкриват отделения за коронавирус и се надявам това да бъде взето предвид“.

По думите на Александрова, „ако един такъв пациент с коронавирус се докара за лечение в онокологична болница, всички останали ще напуснат болницата, така че това предложение е нонсенс“.

„Дори и онкоболни с Covid-19 не могат да се лекуват в онкологични лечебни заведения. За такива болни са необходими специализирани екипи“, каза още Евгения Александрова.

По думите ѝ трябва да се разкрият отделни болници за пациентите с коронавирус:

„Това е разумното решение. Другото е, че поставяме в риск лечението на няколкостотин хиляди души в България. Ние ги лишаваме от лечение в тази ситуация – в онкологията трябва да се помисли по тази тема със специалистите“.

Интервюто с Евгения Александрова можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна