Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Трифон Вълков: Инфекциозна болница в София е на предела на възможностите си

Проблемът с леглата започва да става осезаем, подчерта той

Новият Координационен център за разпределение на пациенти в София
Снимка: БГНЕС

"Проблемът с леглата започва да става осезаем. Болницата ни е на предела на възможностите да приема пациенти", каза пред БНР д-р Трифон Вълков от Инфекциозна болница в София. Той уточни, че в здравното заведение има единични свободни легла, които са освободени от пациенти, които ежедневно се изписват, но много бързо се запълват - дори в рамките на едно дежурство.

По думите на д-р Вълков със заповед на министъра на здравеопазването може да се увеличи легловата база, но кадровият проблем е факт в цялата страна:

"Доброволците са решение на проблема, макар и отчасти, защото умората в екипите е огромна. Проблемът с медицинските сестри е по-голям, отколкото с лекарите. Сестрите са на предела на възможностите си".

В предаването "12+3" д-р Трифонов посъветва пациентите със симптоми да се свържат с личните си лекари и да се правят тестове само на тези, които имат разгърната клиника:

"При положителен резултат и развити някакви симптоми да потърси медицинска помощ, независимо от стадия на заболяването".

Според д-р Трифон Вълков предприетите противоепидемични мерки са достатъчни, ако се спазват стриктно:

"Не виждам в обществото притеснение от нарастването на случите на заразени с коронавируса. Неизпълнението на мерките е проблем", подчерта той.

Опитът в диагностиката и лечението на коронавирусната инфекция медикът определи като вероятна причина за успокоението сред обществото и подценяването на сериозността на заболяването.

Д-р Трифонов припомни, че в Инфекциозна болница е базиран и Координационният център за разпределение на пациенти с Covid и сподели, че поради това там могат да се видят пациенти във всеки стадии на болестта и с различно протичане на заболяването.

Интервюто на Петър Волгин с д-р Трифон Вълков в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени