Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В търсене на правилни подходи за образование на ромите

Снимка: БГНЕС

Ромите в района на Варна преди 2000 година са били 15 хиляди, след това броят им намалява рязко. Според последното преброяване на населението в област Варна живеят 3500 роми. Тези данни представи пред БНР Николай Николов, председател на Центъра за стратегии по проблемите на малцинствата във Варна.

"За мен много голяма част от ромите започват да се турчеят. Това си е техен избор".

Преди 2000 година ромите са около 700 000, турците са около 300 000, каза Николай Николов в предаването "Нощен хоризонт".

Според него един от проблемите е разделението по расов и социален статус.

"Ако ги няма ромите, ще остане страшна дупка, дори и в почистващата сфера, в озеленяването. София колко дни ще издържи да остане, без да се изчисти боклукът", подчерта той.

В Центъра за стратегии по проблемите на малцинствата във Варна има представител на всеки етнос.

"Нашата цел е с тези деца, на които майчиният език не им е български, да опитваме да участваме по различни програми, но само да се говори български".

Според Николов е по-добре класовете в училище да бъдат смесени и да има деца от малцинствените групи.

"При един клас от 25 деца, не е добре повече от 5 деца да са тези, които не знаят български език".

Единственият в света Диалектно-съпоставителен (етимологичен) речник на езика романес беше издаден в България. Димитър Атанасов е автор на българо-ромския етимологичен речник. Той проучва от 45 години езика, културата и традициите на ромите.

Едни от най-разпространените имена сред българските роми са Ана и Мария, каза в предаването "Нощен хоризонт" Димитър Атанасов.

"Езикът ни е много богат и невъобразимо мелодичен".

Според Атанасов близо 70% от езика на днешните роми е санскрит.

"Ние не трябва да се мразим, омразата е като ръждата, като сярната киселина, разяжда те и те праща на оня свят безпаметен и омразен от всички", допълни Димитър Атанасов. 

Повече можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от