Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Образователни центрове и занимални пред фалит, искат помощ

Снимка: БГНЕС

Собственици на частни школи, занимални и  образователни центрове алармират, че са пред фалит заради предстоящото прекратяване на присъствените занимания в тях от утре за срок от 14 дни, съобразно заповедта на здравния министър.

В позиция до Министерския съвет и Министерствата на образованието и здравеопазването собствениците на частни школи, занимални и образователни центрове посочват, че са изключително притеснени от последната заповед на здравния министър, тъй като ново затваряне за тях би било пагубно, а и немалка част от тях не могат да се класират за мерките за обезщетения - тъй като работят на договор за управление или са самоосигуряващи се лица, нямат и служители:

"Спазваме хигиенните норми. Всички цитирани изследвания до момента не посочват децата като разпространители на вируса", пишат собствениците и питат:

"Защо в училище е позволено смесването на ученици от различни паралелки, а със същия аргумент се затварят езикови и други школи и образователни центрове".

В заключение собствениците заявяват, че ако им бъде отнето правото на труд, ще спрат да плащат осигуровки и данъци за периода, за който са затворени.

За този период те искат директна помощ в размер на 80% от заплатите и осигуровките на работещите и 80% от наемите на помещенията, които ползват.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна