Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благотворителен концерт събира средства за строежа на органа в музея „Земята и хората“

Снимка: Личен архив

Благотворителен концерт ще събира средства за строеж на орган в музея „Земята и хората“. Инициативата е на Росен Драганов, който има магистратура по орган в Националната музикална академия.

„Той свири още като студент, завършил е кларинет. Неистовата му любов към Бах и музиката за орган беше забелязана от мен. Отговорих на молбата му да свири. Той композира. Отличен музикант от музикално семейство. Дипломната му работа е по сонатите на Бах за орган. И започна да мисли как да осъществи мечтата си“. Това сподели в предаването „Алегро Виваче“ проф. Нева Кръстева.

Тя оцени жеста на ръководството на музея да приеме първия български орган сред експонатите:

„Органът като един кристал зае своето място там“. Комисия от на-добрите специалисти у нас вече е заявила одобрението си.

По думите на проф. Кръстева „в истинския си вид органът е уникално произведение на малка работилница, които се съобразяват с пространството“:

„Те не могат да направят два еднакви органа, защото там, където са поканени да строят, всеки път има различно пространство. Това е стара практика, занаятчийска работа. Росен е подпомогнат от своето семейство да усвои начините, по които може да се обработва дървото, метала. Преди да бъде поканен да прави този инструмент в „Земята и хората“, той сътрудничеше на музея с изработка на кристали, обработваше ги до ниво на майсторски произведения. Той е безкрайно търпелив и сръчен, постепенно се запозна с изработването на детайлите. Това търпение и тази любов се възнаградиха. Включително и майстори му помагат“.

В концерта тази вечер ще прозвучи и музика, изпълнена на органа, защото части от инструмента вече са експонирани. Освен Росен Драганов със свои изпълнения в концерта ще се включи съмишленикът му Янко Маринов, органист в столичния катедрален храм "Свети Йосиф", както и певиците Анастасия Алтухова - сопран и Анна Янкова - мецосопран.

Росен Драганов поясни, че органът е стигнал до етап, в който може да свири с първи и втори мануал.

„Органът свири, но има работа още по фасадата, дизайнът още не е готов. Голямо перо ще отиде за фасадата. Пари ще трябват за всичко по електрониката. Вече има постъпили средства от дарители. На много следващ етап ще се потърси и друго финансиране“.

Дарения за тази благородна и важна за музиката в страната кауза може да се направи на следната банкова сметка:
IBAN: BG04 CECB 9790 10F3 6462 01
BIC : CECBBGSF



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени