Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Имат ли интелект октоподите

Снимка: pixabay.com

„Душата на октопода“ на авторката Сай Монтгомъри е завладяваща книга за един разум, толкова „извънземен“, сякаш идва от дълбините на Космоса“. Това разказа „Хоризонт до обед“ издателят на българския превод на книгата Манол Пейков.

Сай Монтгомъри е авторка на двайсет документални книги с изключителна популярност, предназначени за възрастни и за деца.

За книгата си „Душата на октопода“ е удостоена с Националната награда на САЩ за научна литература през 2015 година.

Монтгомъри изучава тихоокеанските октоподи в Бостънския аквариум. Те са най-едрите от всички видове и най-бързо растящото животно на планетата. Някои достигат тегло 135 кг и до 6-8 метра с разтворени пипала“, каза още Пейков.

В книгата авторката разкрива безбройните и многообразни страни на различието между човека и октопода, като най-ценното в книгата е не увлекателната научна информация, а омагьосващият разказ на Монтгомъри - талантлива писателка - естественичка, която рисува чудесата на океанските дълбини.

„Октоподът може да промуши тялото си през отвор с размерите на топка за голф. Авторката се пита дали това същество притежава съзнание и интелект – отговорите тя дава на базата на своите наблюдения над октоподите“, посочи още издателят.

Монтгомъри е носителка на многобройни отличия, включително награди за цялостен принос от Дружеството за защита на животните на САЩ. У нас книгата ѝ е в превод на Елмира Великова.

Интервюто с Манол Пейков можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна