Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Константин Илиевски дирижира Радиосимфониците

Константин Илиевски

Програмата на поредния концерт от сезона на Радиооркестъра включва пиесата „Нюанси“ от Кирил Илиевски, Третата "Органова" симфония от Камий Сен-Санс с участието на органиста Велин Илиев, и Концерт за орган, тимпани и струнни от Франсис Пуленк. Солистка в тази творба ще бъде Янка Хекимова, която от много години живее и работи в Париж.

„Моето очакване е много голямо. Този концерт е много особен като музика. Не съм го дирижирал досега. Музиката на Пуленк е изключително интересна, има места, които ми трябваше дълго време емоционално да ги осъзная. Пиесата много пасва на периода на коронавируса, защото има нещо много апокалиптично в нея“. Това каза пред БНР Константин Илиевски, който ще бъде гост-диригент на концерта на Радиооркестъра в петък. Той живее в Словакия и е диригент на Словашкия радиооркестър.

В предаването „Алегро виваче“ Илиевски сподели и за работата си в Словакия:

Записва се изключително много съвременна музика в момента. Работи се активно. Ние сме голям състав - над 100 човека. Имаме нужда да се виждаме, да свирим заедно. След като няколко месеца не бяхме свирили заедно, първите срещи бяха толкова емоционални, че усещахме някакво трептене вътре в себе си, забравено в детските години. Дълбоко се надявам, че нещата ще се нормализират“.

Константин Илиевски призна, че за един диригент най-голямата награда е да вижда, че трудът му има смисъл, че оркестърът му расте заедно с него: 

„И тук, в България, оркестърът е пълен с изключителни професионалисти. Обикновено радиооркестрите обхващат музиканти на много високо ниво“.

В неделя, 1 ноември, ще има концерт в камерна зала БИАД в София от 18.00 часа в памет на бащата на Константин Илиевски - Кирил Илиевски.

На този концерт ще се представи Габровският камерен оркестър под ръководството на Иван Стоянов. Ще бъдат изпълнени соловите пиеси, които баща ми най-много ценеше в своя репертоар… Щастлив съм, че няма да съм диригент на този концерт, а ще мога да седна в залата и да изживея своите собствени емоции. 1-ви ноември е ден на будителите и за мен е символично, защото баща ми, когато можеше, помагаше на колегите, и музиката беше кауза в живота му“.

Интервюто с Константин Илиевски можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от