Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Паметта за 100 лица на българския театър, съхранена във фотоалбум

БНР Новини

Сто незабравими български актьори намират място между страниците на новия луксозен фотоалбум, озаглавен „100 лица на театъра“. Те са представени чрез кратки биографии и повече от 500 снимки, някои от които показани за първи път, уловили мигове от полета им на сцената.

Точно това е и целта на албума – да отдаде почит към паметта на актьорите и да съхрани спомена за техните най-значими роли и всичко онова, което те са оставили като наследство на театралната сцена.

„100 лица на театъра“ е доказателство за съществуването на таланта и стремежа към съвършенство на имените ни майстори на образите. Тяхната своеобразна панорама започва от края на XIX век със снимките на Адриана Будевска, Кръстьо Сарафов и Сава Огнянов. Продължава с ролите и пътя към съвременната сцена на актьори като Иван Ласкин, Чочо Попйорданов и Андрей Баташов. А последните страници на албума са отредени за фотографиите на напусналите ни вече Васил Димитров, Йосиф Шамли, Виолета Гиндева, Стефан Данаилов и Стоянка Мутафова. С тях лицата в кигата-памет стават 105.


Идеята за задълбочения и единствен по рода си и обема си албум идва преди две години. Работата по издирването и подбора на снимките обаче отнема време. Екипът – Тинка Николова, Елена Ангелова, Велислава Смилянова, Илко Ганев и Румяна Николова с помощта на проф. Николай Йорданов – се обръщат към фотодокументите на различни театри в България, както и към Държавна агенция „Архиви“, за да съберат точни 500 фотографии. Та и още отгоре.

Като всяко съвременно издание и „100 лица на театъра“ съществува на български и английски език в превод на Сава Драгунчев. Графичното оформление пък е дело на младия дизайнер Николай Димитров.

Фотоалбумът е реализиран от Съюза на артистите в България и Фондация „Хомо Луденс“, с подкрепата на Националния дарителски фонд „13 века България“ и Министерството на културата,и вече имаше своята официална премиера.


Броени дни преди тазгодишното издание на „Икар“-ите и в навечерието на 100-годишнината на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев и Илко Ганев разказват защо е важно да помним – всичките 105 лица на театъра и техния полет на сцената.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от