Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мече тормози дома на кмета на родопското село Давидково

Снимка: Иван Русланов

Малко мече тормози в продължение на дни кметът на родопското село Давидково. Севда Чолакова се обърна с призив за помощ първо в социалните мрежи, а след това даде гласност на проблема и пред БНР.

„Първият инцидент беше в началото на септември. Тогава не обърнахме внимание. Не допускахме, че двора ни може да има мечка. Но изчезнаха осем тримесечни патета. И се започна всяка вечер мечката да си търси още кокошки, още патета“.

Местната екоинспекция е посетила мястото и според програмата им за разчитане на възрастта на мечките се оказва, че следите са на тригодишно мече.

„Казаха ми, че трябва да има три поредни обаждания. Направихме тези обаждания. Отсреща ни казват – да, бе, разбрахме за някакви патки. Не става въпрос нито за патици, нито за обезщетения. Разбрахме, че има клауза, по която се прогонва мечката. Самото мече вероятно е отделено от майка си, затова е буйно и неразумно... Не мога да се прибера сама вкъщи. На детето е забранено да излиза в двора, защото не знаем кога може да дойде. Миналата година видяхме голямата мечка си вървеше в гората най-спокойно“, разказа Чолакова в предаването „12+3“.

Навремето в района е бил разположен резерват с разнообразен животински свят и с най-голямата популация на кафява мечка.

Според Чолакова природозащитниците трябва да разберат, че ако искат този вид да бъде запазен, трябва да му осигурят прехраната.

Директорът на Южноцентралното държавно предприятие Ботьо Арабаджиев съобщи, че се очаква разрешително за прогонване, за което са подадени документи в Министерството на земеделието.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от