Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акад. Дамянов: Вирусите мутират, въпросът е как мутира обществото

Мангъров може да има собствено мнение, но то трябва да се подчини на обща държавна позиция

акад. Дамян Дамянов
Снимка: БГНЕС

"Вирусите мутират, това е биологична закономерност, въпросът е как мутира обществото". Това каза пред БНР хирургът акад. Дамян Дамянов, преподавател и общественик, носител на приза "Лекар на 2018". 

По думите му в началото на пандемията тревогата и сред обществото, и сред лекарите е била понятна:

"Трябваше да разгадаем все пак особеностите на този вирус. Противоепидемичните мерки бяха приети благоприятно от обществото, защото то си беше достатъчно тревожно. Населението беше доволно, че за него достатъчно се грижат, а лекарите доволни, че дисциплината е добра".

Ученият изказа недоумение от реакциите при новия тласък на особеностите на вируса, "които ни изправят пред по-тежко и по-ужасно положение, а ние казваме аман, стига с тия мерки":

"Вярно е, че и в медицината се борят позиции... Разумно е да има дискусии, но да се спазват мерките, наложени от компетентните епидемиологични органи и от правителството. Такава е моята позиция", заяви акад. Дамянов. Той беше категоричен, че политиците трябва да слушат мнението на експертите.

Според акад. Дамянов под претекста за свобода на словото и свобода на изразяването - сами пречим на себе си:

"Доц. Атанас Мангъров може да има собствено мнение, но ако това е разумно мислещ човек, би трябвало личното му мнение да се подчини на обща държавна позиция. Има място къде да спорим - това са научните конференции и споровете в клинична обстановка".

Препоръката на академика беше учените и медиците, които не са от пряко ангажирани специалности като микробиолози, епидемиолози и вирусолози, да се вслушват в мнението на компетентните си колеги. 

Интервюто на Диана Янкулова с акад. Дамян Дамянов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.   

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна